“Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi”nin çağrısıyla, Taksim’de, 1915 Ermeni soykırımında katledilenler anıldı. İstanbul’daki bir grup Ermeni aydının ve ileri gelenlerin Osmanlı egemenleri tarafından evlerinden alınıp sürgüne ve ölüme götürüldüğü 24 Nisan 1915 tarihi, “büyük felaket”in başlangıç tarihi olarak her yıl acıyla anılıyor.
Taksim’de gerçekleştirilen anma etkinliğinde, “Bu Acı Hepimizin”, “Bazı Acılar Zamanla İyileşmez” pankartlarının arkasında binlerce kişi yer aldı. Oturma eylemine faşist güçler tarafından katledilen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ufuk Uras, Oral Çalışlar, Hüseyin Hatemi, Hilal Kaplan ile çok sayıda kişi katıldı. Ermeni ağıtları, ezgileri dinlenerek soykırım lanetlendi.
Birlikteliğin ve kardeşliğin vurgulandığı eylemde basın açıklamasını Zilşan Tokaç yaptı. 1915 yılında Ermeni halkının önce aydınlarının, erkeklerinin katledildiğini, ardından kiliselerin, okulların harabeye çevrildiğini ve yüzlerce çocuğun, gencin, kadının çöllere sürüldüğünü söyleyen Tokaç, sözlerine şöyle devam etti: “Geleceğimiz için el ele yapabileceklerimiz var. Gelin, bu 24 Nisanda meydanları dolduralım. Geçmişteki bu büyük acıya ortak bir yasla sahip çıkalım. Ve bir kez de ortak yastan çıkan umutta buluşalım.”
Bu sırada Taksim Meydanı’na gelen Halkın Kurtuluş Partisi ve Ülkücü faşist bir grup yapılan anmayı ırkçı sloganlarla protesto etti.
24 Nisan 1915 soykırımında katledilenleri anmak ve katliamı lanetlemek için Taksim Meydanı’na Kürt, Türk, Alevi, Laz, Çerkez kökenli yüzlerce insan, Ermeni kardeşlerinin acılarını paylaşmaya gelmişti. Eylem boyunca Ermeni halkını 97 yıldır acıya boğan, bu soykırımı dillendirenleri ve halkların kardeşliğini haykıranları katleden, soykırımı inkâr eden devlet protesto edildi.
link: Marksist Tutum, 1915’te Katledilen Ermeniler Taksim’de Anıldı, 25 Nisan 2012, https://marksist.net/node/2999
Manşetlerin Ardındaki İran’a Bakış
Suriye Halkının “Dostları” Kimlerdir?