1915 yılında toplu katliamlara uğratılan, sürgünlere mahkûm edilen Ermeniler, 24 Nisanda Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından Taksim’de oturma eylemiyle anıldı. Yüzyıllarca İstanbul’da yaşamış Ermenilerin ileri gelenleri 24 Nisan 1915’te devlet güçleri tarafından tutuklandılar, sürgüne gönderildiler ve katledildiler. İşte Ermenilere acılar yaşatan ve izi silinmemiş olan “büyük felaket” böyle başlatılmıştı.
Taksim Meydanı’nda yapılan anma etkinliği, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının üzerine karanfiller bırakılarak başladı. “98 Yıl Oldu, Soykırımın Mağdurlarını Saygıyla Anıyoruz” yazılı pankart ve fotoğrafların arkasına oturan kalabalık sessiz eyleme geçti. Anmaya katılanlar arasında HDK Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Akil İnsanlar”dan gazeteci Ali Bayramoğlu, devletin kontrgerilla güçleri tarafından katledilen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de vardı. Ermeni ağıtları ve ezgileriyle kitle hem ölenlerin andı hem de bu katliamı unutmadığını ve unutturmayacağını gösterdi.
Soykırımın lanetlendiği, kardeşliğin ve birlikteliğin vurgulandığı bu günde, basın açıklamasını Gencay Gürsoy yaptı. Ermeni toplumuna yönelik imha politikasının nasıl gerçekleştiğine değinen Gürsoy, şöyle konuştu: “Bu tarih, bu ülkenin yurttaşlarının yüreklerinde ve hafızalarında derin izler bırakmıştır. Ermeni kültürünü ve gerçeğini sadece bu topraklardan değil, hafızalarımızdan da silmeye çalıştılar ama tüm baskılara ve inkârlara rağmen vicdan ve adalet duygularımızı köreltemediler. 1915’in acısını paylaşıyoruz. Birbirini anlamak, tanımak, yaraları sarmak, geçmişimizle yüzleşmek, geleceği birlikte tasarlamanın da yoludur.”
Anma devam ederken, Taksim Meydanı’na gelen sözde sosyalist Halkın Kurtuluş Partisi anma bitene kadar ırkçı söylemlerle protesto gerçekleştirdi.
1915 yılında acılara boğulan Ermeni halkının yasını tutmak, acısını paylaşmak ve aynı zamanda bu katliamlara sessiz kalınmayacağını göstermek için gelen onlarca kişinin oturma eylemi, Ermeni ezgileriyle son buldu.
link: Marksist Tutum, HDK Ermeni Soykırımını 98. Yılında Lanetledi, 24 Nisan 2013, https://marksist.net/node/3231
Chavez’in Ardından
Suriye İç Savaşının Bölgedeki Etkileri