İstanbul Üniversitesi tıp fakültesinde kriz bahanesiyle işten atılan part-time çalışan öğrenciler, işten atılmalarını protesto etmek için dönüşümlü olarak açlık grevine gittiler. Ancak üniversite yönetimi buna kulak tıkadı. Greve destek veren Genç-Sen üyesi öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında öğrencilerin taleplerine kulak tıkayan İstanbul Üniversitesi yönetimini protesto ettiler. Yapılan protestoda “İşten Atılan Öğrenciler Açlık Grevinde” pankartının yanı sıra öğrencilerin diğer taleplerinin bulunduğu dövizler de taşındı.
Açlık grevine başlayan öğrencilerin eylemine hasta yakınları ve hastane işçileri alkışlarla destek verdi. Ayrıca direnişteki Çapa temizlik işçileri, Tıp öğrencileri kolu, Limter-İş, Ses Aksaray şubesi, DTP milletvekili Sebahat Tuncel de öğrencilere destek verdiklerini açıkladılar. Okul kantini önünde yapılan basın açıklamasını, açlık grevinin ilk ekibinde yer alan Genç-Sen üyesi Burak Çelik okudu. Çelik yaptığı açıklamada yetersiz ücretlerle çalıştıklarını, üstüne üstlük bir buçuk aydır ücretlerini alamadıklarını belirterek, sorunun çözülmesi için muhatap bulamadıklarını, çözüm yolu olarak meclisin gösterildiğini söyledi. Ayrıca öğrencilerin burslarının kesilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuran CHP de protesto edildi.
Eyleme destek için gelen TTB yöneticisi Zeynep Solakoğlu açlık grevini desteklediklerini belirterek kazanmanın tek yolunun birlik ve beraberlik olduğunu söyledi. DTP milletvekili Sebahat Tuncel ise, "genç arkadaşlardan yasanın geçmesini engelleyemediğimiz için özür diliyorum. Sosyal devlet, kömür dağıtmakla olmaz. Öğrencilerin parasız eğitim ve parasız sağlık almasıyla olur” dedi. 20 bin öğrencinin işten atıldığını ifade eden Tuncel, “Öğrenciler bir an önce işe alınmalı, devlet haklarını vermelidir. Öğrencilerin yanındayız” diye konuştu.
Çapa Tıp Fakültesi'nde direnişlerini sürdüren taşeron temizlik işçileri adına konuşan Saniye Aydın ise öğrencilere direnişlerinde başarılar diledi ve “Çapa Temizlik işçileri olarak gençler kazanıncaya kadar onların yanındayız” dedi.
Eylemde sık sık, “İşimizi geri istiyoruz”, “Yaşasın açlık grevimiz”, “Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Grev, grev, grev” sloganları atıldı ve SSGSS yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye çapında yirmi bin öğrencinin işten atıldığı belirtildi.
link: MT okuru bir üniversite öğrencisi, İstanbul Üniversitesinde Açlık Grevi, 30 Aralık 2008, https://marksist.net/node/1957
Kızıl Kanatlı Rosa /1
“Akıllı Kart”lar Kimin İşini Kolaylaştıracak?