Gençlik ve Spor Bakanlığı, Haziran ayında Türk kültürünü ve dini değerleri açıktan ya da örtük biçimde aşağıladığını tespit ettiği dizi, film ve bilgisayar oyunlarını farkindayiz.gov.tr isimli internet sitesinden teşhir edeceğini bildirdi ve şu ana kadar 40 eseri incelemeye aldığını duyurdu. Sitede pek çok dizi, film ve bilgisayar oyunuyla ilgili şikâyetler, yerli ve milli(!) tespitler bulunuyor. Komedi dizisinde kafasına hindi geçiren, fes giyen kadından, bilgisayar oyununda ters çevrildiğinde Allah yazdığı iddia edilen zemine kadar bir dolu ipe sapa gelmez tespitler(!) bulunmakta. Ayrıca Bakanlık, bu proje kapsamında 100 bin gence, öğretmen ve imamlara seminer vereceğini de duyurdu. Üstelik bunu da sanatla alakası olmayan memurlarıyla yapmaktalar.
İktidar, gençleri “yerli ve milli kültür” olarak kodladığı kendi ideolojisinin çekim alanına sokmak istemektedir. Ancak sanat, edebiyat ve kültür alanında cazibeli işler yapmak, bu yolla kitleleri, özellikle de gençliği, etki altında tutmak vizyon, derinlik gerektiren çalışmalara bağlıdır. Çapsız türkücülerle, vizyonsuz oyuncularla kültür-sanat gemisini dolduran iktidar, gençliğin yöneleceği, çekim merkezi haline gelebilecek kalıcı hiçbir proje gerçekleştirememiştir. Çok iyi farkında oldukları bir husus var; iktidarlarını güçlü ve kalıcı hale getirmek için gençliği yanlarına çekmeleri gerekiyor. Zira tüm çabalara rağmen son seçimlerde AKP’nin 18-25 yaş arası gençlerden %35’in üzerinde oy alamadığı görülüyor.
AKP, kültür-sanat alanında bir hegemonya yaratmak istese de gerçekte bunda başarılı olamıyor. Mart 2017’deki 3. Milli Kültür Şurasında konuşan Erdoğan “Unutmayınız siyasi iktidar seçimle, oyla, sandıkla olunabilir ama kültür iktidarı için çok daha farklı bir birikime, emeğe, çalışmaya, dirsek çürütmeye, alın teri dökmeye ihtiyacımız var. Kültürel yabancılaşmaya ve kültür emperyalizmine karşı yerli ve milli olan kültür değerlerimizi evrensel dille yeniden keşfetmeli, yeniden inşa etmeliyiz” diyerek kültür alanında kazanılan başarıların kalıcı öneminden bahsetmiş ve bu alandaki başarısızlıktan dem vurmuştur. Yine Nisan 2018’de İmam Hatip Lisesi açılış töreninde konuşan Erdoğan, “Elde ettiğimiz başarılar önemlidir fakat buna rağmen eğitim ve kültür konusunda tam istediğimiz seviyeye henüz ulaşamadığımıza inanıyorum. Milletimizin evlatlarına iyi bir eğitim-öğretim vermek için yaptığı fedakârlığın büyüklüğü karşısında bulunduğumuz yer olmamız gereken yer değildir” diyerek kültür ve eğitim konusunda gençliğe ulaşamadıklarından şikâyet etmektedir.
Totaliter rejim kendi ideolojisini “yerli ve milli kültür” kılığında kitlelere dayatmaktadır. Kitleleri gerçek dışı hayallerle besleyip ruhlarını ele geçirerek kuyruğuna takmaya çalışmaktadır. Savaş ve kahramanlık filmleri, tarihi çarpıtan çeşitli diziler vb. bu kapsamda gündeme getirilmektedir.
Bizler enternasyonal bir kültürün parçasıyız ve evet, asıl biz farkındayız, egemenlerin yalanlarının, gerçek amaçlarının ve buna teslim olmayacağız.
link: Mersin’den bir MT okuru, Asıl Biz Farkındayız!, 1 Eylül 2018, https://marksist.net/node/6475
Memleketimden Dolar Manzaraları
Dış Mihrak Nedir, Kimdir?