HDP’den Büyük İstanbul Mitingi


Halkların Demokratik Partisi, 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala İstanbul’da coşkulu bir miting gerçekleştirdi. 17 Haziran Pazar günü Bakırköy Halk Pazarında yapılan “Büyük İstanbul Mitingi”ne on binlerce kişi katıldı, miting alanı dolup taştı. 24 Haziran seçimlerinde HDP ve Selahattin Demirtaş’a destek vereceklerini açıklayan çeşitli kurumlar, siyasi çevreler, gençler, kadınlar, emekçiler miting alanındaydı.
İlk konuşmayı HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir yaptı. Demir, mitingin yüz binlerce işçinin ayağa kalktığı, engelleri, baskıları aştığı 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin yıldönümünde yapıldığına dikkat çekti. İktidarın “HDP’yi baraj altında bırakma” çağrısına tepki gösterdi. Demir’in ardından HDP İstanbul milletvekili adayları söz aldılar ve 24 Haziran seçimlerinde sandıklara ve oylara sahip çıkma çağrısında bulundular. HDP’nin seçimlerde baraj altında bırakılması için iktidarın yürüttüğü kirli oyunlara değindiler. “1 oy Demirtaş’a 1 oy HDP’ye” istediler.
HDP İstanbul 2. Bölge 1. sıra adayı Ahmet Şık konuşmasında “Türkiye’yi şirket gibi yönetmeye çalışıp, hastanelerin müşteri sayısı inşallah artacak diyen, grev hakkını kullanmaya çalışan işçilere OHAL ile müdahale ettiğini söyleyen, 301 maden işçisinin ölümüne bu işin fıtratında var diyen, bazı kitaplar bombadan tehlikelidir diyen, cemevleri cümbüş evidir diyerek Aleviliği meydanlarda yuhalatan, evladını kaybetmiş acılı annelerle alay eden, kadınların kaç çocuk doğuracaklarına, nasıl giyineceklerine, insanların ne yiyip ne içeceklerine karışma hakkını kendisinde gören bir karanlıkla karşı karşıyayız” dedi. Şık, konuşmasını “Barışın hâkim olduğu bir ülkede farklılıklarımızla bir arada yaşamak istiyoruz… Güzel günler göreceğiz çünkü sabahın bir sahibi var, biz kazanacağız” sözleriyle sona erdirdi.
Milletvekili adaylarının ardından HDP bileşenlerinin sözcüleri de kitleye seslendiler ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise konuşmasında şunlara değindi: “16 yıldır yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. 16 yıl boyunca hiçbir özgürlük getirmeyen AKP şunu bilsin ki HDP bu ülkenin barışına, özgürlüğüne, eşitliğine, hukukuna sahip çıkacaktır. Adalet saraylarının içinde adalet değil, haksızlık, hukuksuzluk dağıtılıyor. Çünkü alınan kararlar siyasidir, hukuki değildir. Son 3 yıldır OHAL ile ülkeyi yönettiler ve mağdur olmayan tek bir insan bırakmadılar. Ülkenin barış isteyen insanlarını, seçilmiş vekilleri, belediye eş başkanlarını cezaevlerine gönderdiler.” Buldan, HDP’yi baraj altında bırakmak için türlü provokasyonlar denendiğine ve Suruç’ta dört kişinin öldüğüne dikkat çekti. Sorumlu olanların cezalandırılması yerine mağdur olanların tutuklandığının ve Suruç’ta bir provokasyon yapıldığının altını çizdi.
Konuşmaların ardından 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu olan Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde TRT tarafından çekilen seçim propaganda konuşması izletildi. Demirtaş, 20 ayı aşkın bir süre boyunca hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğuna, hiçbir şekilde adil ve tarafsız bir yargı sürecinin olmadığına değindi. “Hakkımda tek bir mahkûmiyet kararı bile yokken, beni suçlu ilan ederek hem açıkça Anayasayı ihlal ediyor hem de kamuoyunu yanlış bilgilendirerek yönlendirmeye çalışıyorlar” dedi. Demirtaş, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bana uygulanan bu zorbalık ve hukuksuzluk, benimle sınırlı olsaydı bunları dile getirmeyi çok da gerekli görmezdim. Ama sizler, bu tür zorbalık ve hukuksuzlukları her gün yaşıyor veya çevrenizde yaşandığını görüyorsunuz. Bu zulmün mağdurusunuz zaten. Hayatınızın her anının büyük bir trajediye dönüştüğünü görüyor ve duyuyorum. Toplumun tamamını esir almaya çalışan derin bir umutsuzluk, korku ve karamsarlık var. Kamplaşma, kutuplaşma ve gerilim ürkütücü boyutlara ulaştı. Komşu komşudan, kardeş kardeşten şüphelenir, korkar hale geldi. Bunun yanı sıra işsizlik, yoksulluk, enflasyon, dövizdeki durdurulamayan artış, yaşamı iyiden iyiye çekilmez hale getirdi. AKP yönetimi saraylarda, köşklerde, villalarda lüks içinde gününü gün ederken, milyonlarca yurttaşımız ekmeğe muhtaç hale getirildi. Siyasi çıkarları uğruna, içeride ve dışarıda ölümü kutsayan savaş politikaları, evlatlarımızın canı pahasına sürdürülüyor.” İdam tehditleri de dâhil her türlü baskıya rağmen mücadeleye devam edeceklerini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle noktaladı: “24 Haziranda sandığa atacağınız zarfın içine korkuyu değil, geleceğe yazılmış umut dolu mesajınızı koyun. 1 oy HDP’ye, 1 oy Demirtaş’a deyin. Karanlığa, korkuya ve kâbusa değil; aydınlığa, umuda, huzura, güvene ve barışa şans verin. Bunu başaracağımıza inanalım ve birlikte yapalım. Unutma, senle değişir her şey. Gelin beraber değiştirelim, hepimiz kazanalım.”
Selahattin Demirtaş’ın konuşmasının ardından miting sona erdi.
- Hrant Dink’in Katledilişinin 12. Yılı: “Vazgeçmiyoruz Ahparig!”
- Asgari Ücret ve Örgütsüzlüğün Bedeli
- “İmaj” Projeleri Can Almaya Devam Ediyor!
- 25 Kasımda Kadınlar: “Şiddete, Krize, Sömürüye Karşı Sessiz Kalmayacağız!”
- Bulgaristan ve Fransa’da “Hükümet İstifa” Sesleri Yükseliyor
- 10 Ekim Karanfillerini Unutmadık, Unutturmayacağız!
- İnşaat İşçileri Köle Değildir!
- 12 Eylül Darbesi 38. Yıldönümünde Protesto Edildi
- Kayıpların Ardından: “Tükenmedi Umudum, Solmadı Karanfilim!”
- 10 Ekim Davası: Hesap Daha Kapanmadı!
- Türkiye’de Sansürün “Kaldırılışının” 110. Yıldönümü!
- Celalettin Can’ın Silivri Cezaevi Tanıklığı
- 24 Haziran Seçimlerinin Gösterdikleri
- Rejimin Seçim Manifestosu: Bol Hamaset, Boş Vaatler!
- İsrail-ABD Elbirliğiyle Filistin’de Kanlı Katliam
- HDP’nin ve Demirtaş’ın Seçim Bildirgeleri Açıklandı
- 1 Mayıs 2018: Tek Çare Mücadele
- Okurlarımızdan: 1 Mayıs Mücadeleyi Büyütme Günüdür!
- Rejimin Dayatmalarına Karşı Tek Çare Mücadele
- Ermenistan’da Sarkisyan’ın Oyunu Bozuldu
- İktidarın Seçmeci “Çevreciliği” --- 10 Şubat 2019
- Dünyayı Ancak Örgütlü İşçi Sınıfı Kurtarır! --- 30 Ocak 2019
- Düşüncenin Billurlaşmış Hali “Slogan” --- 27 Ocak 2019
- İnşaat Sektörü Kapitalizme Can Suyu Olurken, İşçilerin Hayatını Karartıyor --- 21 Ocak 2019
- Hrant Dink’in Katledilişinin 12. Yılı: “Vazgeçmiyoruz Ahparig!” --- 19 Ocak 2019
- Rejimin Bilime, Bilimsel Çalışmaya Düşmanlığı --- 18 Ocak 2019
- Yap-İşlet-Devret-Zenginleştir --- 11 Ocak 2019
- Duvarın Dibinde Bir Dut, Bir Umut Ağacı --- 9 Ocak 2019
- Ekonomik Kriz ve Kapitalizm --- 7 Ocak 2019
- Diziler ve Emekçi Kadınlar --- 4 Ocak 2019
- Yiyin Efendiler Yiyin! --- 28 Aralık 2018
- Torba Yasa ve “Kutsal” Meslek --- 18 Aralık 2018
- “İmaj” Projeleri Can Almaya Devam Ediyor! --- 14 Aralık 2018
- Bu Tehdit Hepimize, Yaşamak ve Yaşatmak İsteyenlere! --- 14 Aralık 2018
- Çürüyen Kapitalizm, Çıkışsız Kitleler ve Sivrilen Uçlar --- 9 Aralık 2018